Kvalitetsforbedring

kvalitetsforbedring

"The devil is in the details"

Kvalitet oppnår du når du har kontroll på de viktige detaljene.

Det er mange ting som kan påvirke et resultat, men noen detaljer er viktigere enn andre.

Hvis du vet hvilke detaljer som er viktigst og fokuserer på dem, oppnår du kvalitet!

Det gjelder både idrettsutøvere, produksjonsbedrifter og alle andre.

 

Six Sigma hjelper deg å oppnå bedre kvalitet

Six Sigma har mye felles med Lean, og innebærer sterk kundefokus, prosessforståelse og fokus på målinger fremfor intuisjon. For å forbedre kvaliteten er det viktig å forstå prosessen for å vite hva som er viktigst, slik at du kan ha kontroll på variasjonen av kritiske faktorer (de viktigste detaljene).

 

Hva er en kritisk faktor?

For en idrettsutøver kan det være tilstrekkelig med søvn og restitusjon, riktig mat til riktig tid, eller terping på en detalj man trenger å bli bedre på. For en baker kan det være gjær, temperatur og tid som er viktigst å ha kontroll på. I et forhold kan det være å akseptere hverandre for den man er som er den kritiske faktoren:-)

 

Hvordan bestemmer du kritiske faktorer?

Dette kan ofte gjøres ved å bruke sunn fornuft. Andre ganger er det en fordel å kombinere sunn fornuft med statistiske verktøy. I Six Sigma benyttes Prosesskart til å visualisere prosesser og identifisere faktorer som påvirker utfallet av hvert prosesstrinn. Du kan bruke statistiske analyser (som grafiske analyser, variasjonsanalyser, korrelsjonsanalyser og forsøksdesign) til å bestemme hvor mye ulike faktorene påvirker kvaliteten. 

 

Hva er er akseptabelt nivå og variasjon av kritiske variabler?

Først må du sjekke om målingene er gode nok. Det kan gjøres ved å gjennomføre en Målesystemanalyse .

Når du har et akseptabelt målesystem for å måle kritiske variabler, kan du bestemme sammenhengen mellom disse variablene og slutt resultatet.

Du kan bruke statistiske verktøy som korrelasjonsanalyse, forsøksdesign og variasjonsanalyse: Hva er optimal nivå og tillatt variasjon av kritiske variabler?

 

Hvordan oppnår du kontroll på en kritisk faktor?

Nå som du vet sammenhengen mellom kritiske variabler og sluttresultatet kan du overvåke kritiske variabler i et kontrolldiagram. Statistisk prosesskontroll - SPC egner seg godt til dette.

Hvis du oppdager spesiell variasjon i kontrolldiagrammet, bør du undersøke årsaken og løse den.

Å redusere normal variasjon kan være mer krevende. Hvis luftfuktighet er kritisk for kvalitet, kan variasjon reduseres med et luftkondisjoneringsanlegg. Hvis pH er kritisk kan det være at tillatt variasjon for pH må reduseres for å redusere normal variasjon. Mer om SPC.

Takk for tilliten

Kontakt

Lean Tech AS | Snøfonna 5

0047 481 23 070

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Lørenskog, Norway

Lean

L - Løsningsorientert

E - Engasjert

A - Analytisk

N - Nysgjerrig

Motta nyhetsbrev

 
* nødvendig