Jeg var veldig imponert over Sissels Lean Six Sigma kunnskap. Hun gjør det enkelt å identifisere forbedringer og skape resultater.
Flyt av boller...
Jeg er imponert over flyten på Espa bolleland.
Vi stopper ofte her, og det er vi ikke alene om...
Selv på de travleste dagene flyter det bra. Egne folk dirigerer trafikken inn og ut. Kjøp av boller og kaffe er gjort på et øyeblikk.
Toalett besøk går relativt raskt det også. På toalettene er det installert hånd tørkere, som visstnok er blant markedets mest effektive og energibesparende. Det ser ut til at de har tenkt på det meste for å få god flyt.
Håndterer variasjon med god flyt
God flyt og rask gjennomløpstid er trolig en medvirkende årsak til at de klarer å håndtere variasjon. Deres salgsrekord så langt er 17.200 boller på en dag!
Det er verdensrekord i bollesalg på en dag, og den ble satt påsken i år (2017). Det er 12 boller i snitt hvert sekund gjennom 24 timer. Hvordan er det mulig?
Totalt solgte de 1,6 millioner boller i 2016; det er nesten 4.400 boller i snitt hver dag. De dagene det går mest boller selger de altså mer enn 3 ganger så mange boller som gjennomsnittet. Hvordan klarer de å forutse hvilke dager det går 1000 boller og hvilke dager det går 17 000 boller?
Bolledeigen blir eltet i et bakeri på Økern, før den sendes til Espa, hvor den heves i mange timer, gjerne over natta. Den stekes så i en fire etasjers pizzaovn. Siden 2006 er det kun på Espa de benytter denne bolleoppskriften siden andre bensinstasjoner har gått over til en annen type gjær, og heving med damping og varmluft.
Med en produksjonsprosess som sannsynligvis tar lengre tid enn mange av konkurrentenes prosess, hvordan klarer de å møte et kundebehov med slike svingninger?
De må nødvendigvis ha god kunnskap om forventet besøksantall og omsetning. Påsken og birkebeiner arrangement er det sikkert enklere å forutse et høyt besøksantall, men hva med øvrige helger og dager gjennom året? Bruker de værvarsel i sine prognoser?
I tillegg er de imponerende kreative: egen bolleland kleskolleksjon, foredrag for bedrifter og lokalprodusert mat tilbyr de også. Her er det garantert noe å lære!
Det øverste bildet er tatt av Rostam Torki.