Jeg var veldig imponert over Sissels Lean Six Sigma kunnskap. Hun gjør det enkelt å identifisere forbedringer og skape resultater.
Lik kvalitet hver gang
Dette innlegget handler om eggkoking, og hvordan oppnå samme kvalitet for en prosess hver gang.
Da jeg hadde sommerjobb på Sjømennenes Helsehjem for mange år siden, var dette et aktuelt tema.
Det var nemlig ikke alltid kundene / beboerne var like fornøyd med de kokte eggene.
Noen ganger var enkelte av beboerne kjempefornøyd mens andre var misfornøyd: med egg som var kokt på akkurat samme måte.
Hvordan får du egget slik du ønsker hver gang?
Hvordan får du samme kvalitet på et produkt hver gang det produseres?
Først må du vite hvilken kvalitet som skal oppnås, så gjelder det å skape en prosess som gir ønsket resulatet hver gang.
Hvordan ser egg koke prosessen ut?
Det er mange måter å koke egg på, og de ulike metodene vil medføre ulike variabler som påvirker. På bildet ser du min eggkoke prosess.
Hvordan ser din eggkoke prosess ut?
Hvilke variabler påvirker den?
Jeg liker såkalt "smileegg", dvs egg kokt slik at plommen er stivnet i kantene. Jeg vil gjerne ha smileegg hver gang jeg koker egg!
De variablene jeg kom frem til er kritiske for å oppnå likt resultat hver gang er eggets størrelse og høyde over havet.
De øvrige variablene har liten variasjon i min prosess eller liten grad av påvirkning på resultatet.
I sommer har jeg vært både ved sjøen og på fjellet og kokt egg: smileegg. Akkurat slik jeg vil ha dem. Og nå kan du også få smileegg hver gang om du vil, ved å følge oppskriften på bildet. Lykke til!
NB! Jeg gir ingen garanti for smileegg, til det har jeg litt for lite data. Men du må gjerne sende meg dine data om du tester dette til
Lykke til med å overføre dette til DIN prosess.
Vil du ha hjelp til å lage prosess kart, bestemme kritiske variabler, gjennomføre tester, og bygge opp kompetanse på kvalitetsforbedring så ta gjerne kontakt. Jeg skreddersyr kurs for din virksomhet og hjelper deg med kvalitetsutfordringer.