Jeg var veldig imponert over Sissels Lean Six Sigma kunnskap. Hun gjør det enkelt å identifisere forbedringer og skape resultater.
Tankekart
Har du forsøkt å nå et mål eller løse et problem uten å lykkes på første forsøk?
Kanskje fikset du symptomer, ikke rotårsaker? Kanskje var ikke problem forståelsen god nok? Eller målet utydelig?
Uansett årsak vil et Tankekart hjelpe deg å strukturere veien til målet.
Et Tankekart inkluderer spørsmål og idéer som oppstår når vi jobber med en utfordring. Går vi tilbake til Tankekartet om vi mislykkes første gang, kan vi se med nye øyne på faktaene og oppdage andre løsninger. Test ut nye hypoteser og gjenta prosessen.
Strukturert problem løsning
Tankekart er et verktøy til strukturert problem løsning og måloppnåelse. Her er starten på et Tankekart jeg laget for å strukturere idéer for å skape en bærekraftig bedrift:
Det kan være flere veier som leder til mål, og et Tankekart er en veiviser for å nå målet.
Kanskje er den første veien du velger en blindvei? Da kan Tankekartet hjelpe deg på riktig vei igjen. Nøkkelen til gode Tankekart er å stille mange spørsmål, være åpen, og se flere muligheter.
Tankekart er visuelle og gir et raskt bilde av mål og status.Ulike fargekoder kan tydeliggjøre hva som er teorier, datafangst strategier og resultat.
Et Tankekart starter alltid med et spesifikt mål, ofte knyttet til et problem / utfordring. Deretter følger spørsmål, hypoteser, datafangst strategi, resultat og konklusjoner. Du velger selv hvor avansert du vil lage Tankekartet.
Tankekart hjelper deg å samle ideer, tanker, spørsmål, og ikke minst: holde fokus på målet.
Her er noen fordeler med å benytte tankekart:
- Oppdateres kontinuerlig med ny informasjon og kunnskap - levende dokument
- Formes av spørsmålene som stilles
- Utforsker flere alternativer
- Gir struktur på prosjektet: utførte oppgaver og veien videre
- Lettere å følge den røde tråden i prosjektet
- Kan gå tilbake til andre alternativer dersom den første løsningen ikke var tilfredsstillende
- Kommunikasjonsverktøy
Det kan benyttes på både små og store mål og utfordringer. Velg en utfordring du har og prøv selv!
Tankekart modellen
Tankekart modellen kan illustreres med følgende figur:
Et problem (eller mulighet) defineres basert på observasjoner, erfaringer og spørsmål. Basert på denne kunnskapen danner vi hypoteser (teorier om hva som er årsaken). Det er viktig å være åpen for flere alternative hypoteser!
Et eksempel på dette er i etterforskningsarbeid hvor få hypoteser (kanskje kun 1!) kan medføre uoppklarte saker, eller i verste fall at feil gjerningsmann blir tatt. Dersom du snevrer inn mulige løsninger for tidlig kan det medføre at du utelukker den (mest) riktige løsningen.
For å teste hypoteser trenger vi data. Data innsamling utføres basert på dine hypoteser. Det er mange veier til Roma, og det er mange ulike måter å innhente data på. For å gjøre en kvalifisert vurdering er det nyttig å beskrive fordeler og ulemper med ulike strategier for datafangst.
Dataene analyseres gjennom eksempelvis hypotesetesting som bestemmer om hypotesen din er sannsynlig. Konklusjonen kan gi deg en løsning på problemet, eller du må modifisere hypotesene dine og hente ut nye data. Denne prosessen kan gjentas flere ganger slik figuren illustrerer: Problem løsning er en iterativ prosess.
Ikke bli for opptatt av å lage Tankekartet "riktig". Det viktigste er å stille gode spørmål og å bruke Tankekartet til å skape engasjement og involvering i problemløsning. Få med deg de som kjenner utfordringen som skal løses, still spørsmål, lag teorier og bruk fakta til problemløsning. Bruk gjerne gule lapper og gråpapir i starten for å få opp gode spørsmål og involvere alle.
Lykke til!