Variasjon

variasjon

Variasjon kan være positivt i sammenhenger som «varierte arbeidsoppgaver», «variert trening», etc.

For produksjon kan variasjon derimot skape frustrasjon og store kostnader. Variasjon gjør det vanskelig å oppnå lik kvalitet hver gang. 

Variasjon er en naturlig del av alle prosesser.

Noen vil kanskje protestere på det, men dersom du går i dybden vil du alltid finne forskjeller!

To hus som tilsynelatende ser helt identiske ut vil være forskjellige når du studerer dem nærmere; spiker vil være plassert ulikt, treverket vil være forskjellig og ha kvister på ulike steder, osv.

 

Normal variasjon

I «gamle dager» var det mange kreative forklaringer på naturlig variasjon; dersom man ikke klarte å kjerne smøret skyldtes det at noen var forelsket. Fiskerne har den dag i dag en morsom forklaring på dårlig fiskefangst; nemlig dårlig «haill».

Noen prosesser har liten variasjon, mens andre har stor naturlige variasjon. Hos produksjonsbedrifter vil det ferdige produktet variere avhengig av betingelsene under produksjonsprosessen som eksempelvis temperatur, trykk, tid, pH, mengder, etc. Disse betingelsene vil variere og dermed gi variasjon også i sluttproduktet.

 

Variasjonsanalyse

Innen Six Sigma brukes et verktøy som heter variasjonsanalyse ("Component of Variation" - CoV) som kan tallfeste hvor mye hver enkelt faktor bidrar til den totale variasjonen. Dette er et allsidig verktøy som har mange bruksområder; et eksempel er variasjonsanalyse for å forstå vekt variasjoner:

 

Hvor mye varierer vekta innenfor dag, uke måned? Hvor mye av variasjonen skyldes målemetoden? 

Du kan lære å bruke kontrolldiagram til å forstå variasjon i SPC kurs og i MSA (målesystemanalyse) kurs

Takk for tilliten

Kontakt

Lean Tech AS | Snøfonna 5

0047 481 23 070

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Lørenskog, Norway

Lean

L - Løsningsorientert

E - Engasjert

A - Analytisk

N - Nysgjerrig

Motta nyhetsbrev

 
* nødvendig